Co k obědu? Sžíravá otázka, na kterou je navíc potřeba si každý den odpovědět znovu. Všichni máme své oblíbená jídla, ale ani ty se přeci nedají jíst pořád dokola. Přitom stačí jenom trochu inspirace, trochu vybočit ze všedních kolejí a zjistíte, že je spousta dalších jídle, které vám budou chutnat, jenom vás třeba doposud nenapadly.
Tady vám přinášíme výběr toho nejlepšího co k obědu. Inspiraci na nejlepší jídla i s detailním popisem. Recepty už snadno dohledáte sami, nebo vám je snad brzy přineseme v samostatných článcích.
Co k obědu právě dnes?
Jednoduchá otázka: „Co k obědu“ má překvapivě mnoho řešení:
1. Pečené kuřecí křídla s barbecue omáčkou a zeleninovým salátem
Tento recept je jednoduchý a rychlý, stačí jen marinovat křídla v barbecue omáčce a upéct je v troubě. K tomu si můžeš připravit čerstvý salát z libovolné zeleniny, například z ledového salátu, rajčat, okurek a cibule. Pokud máš rád pikantní jídlo, můžeš přidat i trochu chilli papriček.
2. Quiche se špenátem a sýrem
Quiche je francouzský koláč z těsta a vaječné směsi, do které se může přidat různá náplň. V tomto receptu se používá špenát a sýr, ale můžeš experimentovat i s jinými ingrediencemi, jako je slanina, šunka, brokolice nebo houby. Quiche se peče v troubě a podává se teplý nebo studený, podle chuti.
3. Vepřové plátky na způsob roštěnek
Tento recept je typickým příkladem české kuchyně, která je známá svou sytostí a chutí. Vepřové plátky se osolí, opepří a obalí v mouce, pak se osmaží na pánvi. K masu se připraví omáčka z cibule, smetany, hořčice a pepře, která se podává s vařenými bramborami nebo houskovým knedlíkem.
4. Vegetariánské curry s kokosovým mlékem a zeleninou
Recept je vhodný pro ty, kteří preferují bezmasá jídla nebo chtějí zpestřit svůj jídelníček. Zelenina se nakrájí na kousky a dusí se v hrnci s kokosovým mlékem, curry pastou, zázvorem, česnekem a dalšími kořením. Můžeš použít jakoukoli zeleninu, kterou máš rád, například mrkev, květák, cuketu, lilek nebo fazole. K curry se podává rýže nebo naan chléb.
5. Salát Nicoise s tuňákem a vejci
Tento salát je klasikou francouzské kuchyně, která je známá svou lehkostí a elegancí. Salát se skládá z listového salátu, cherry rajčat, oliv, zelených fazolek, brambor, tuňáka a vejce natvrdo. Vše se zalije dresinkem z olivového oleje, octa, hořčice, soli a pepře. Tento salát je výborný jako samostatné jídlo nebo jako příloha k pečenému masu nebo rybě.
6. Lasagne s mletým masem a sýrovou omáčkou
Lasagne je oblíbené italské jídlo, které se skládá z vrstev těstovin, mletého masa, rajčatové omáčky a sýrové omáčky. Lasagne se peče v troubě, dokud není zlatavá a bublající. K lasagne se může podávat zeleninový salát nebo čerstvý chléb.
7. Kuřecí polévka s nudlemi a zeleninou
Kuřecí polévka je tradiční a chutné jídlo, které se hodí do chladných dnů. Kuřecí polévka se vaří z kuřecího vývaru, kuřecího masa, mrkve, celeru, petržele, cibule a nudlí. Polévka se dochutí solí, pepřem, bobkovým listem a majoránkou. Kuřecí polévka se podává horká, s pečivem nebo rohlíky.
8. Palačinky s ovocem a šlehačkou
Palačinky jsou oblíbeným dezertem nebo sladkým obědem, který si můžeš připravit podle své chuti. Palačinky se smaží z těsta z mouky, mléka, vajec, cukru a soli. Palačinky se plní ovocem, jako je jablko, banán, jahoda nebo borůvka. Palačinky se posypou moučkovým cukrem nebo polejí čokoládovou nebo karamelovou omáčkou. Palačinky se podávají s šlehačkou nebo zmrzlinou.
9. Sendviče s různými náplněmi
Sendviče jsou rychlým a jednoduchým řešením, když nemáš čas nebo chuť vařit. Sendviče se dají připravit z jakéhokoli pečiva, jako je chléb, bageta, croissant nebo toast. Sendviče se plní různými náplněmi, jako je sýr, šunka, salám, paštika, vejce, salát, rajče, okurka, avokádo, hummus nebo máslo. Sendviče se můžou ozdobit bylinkami, kořením, hořčicí, majonézou nebo kečupem. Sendviče se podávají studené nebo teplé, podle chuti.
10. Špagety s rajčatovou omáčkou a mletým masem
Špagety jsou oblíbenou italskou specialitou, která se dá připravit různými způsoby. V tomto receptu se vaří špagety v osolené vodě, dokud nejsou al dente. Mezitím se na pánvi osmaží cibule, česnek, mleté maso, rajčatový protlak, sůl, pepř, oregano a bazalka. Omáčka se podává s uvařenými špagetami a posype se strouhaným sýrem. Špagety jsou ultimátní odpovědí na otázku: „Co k obědu“, dají se připravit na mnoho způsobů, jsou rychlé, chutné a levné.
11. Zapečené brambory se smetanou a sýrem
Zapečené brambory jsou jednoduché a chutné jídlo, které se dá připravit z mála ingrediencí. Brambory se oloupou, nakrájí na plátky a uvaří v osolené vodě. Poté se vrství do pekáčku se smetanou, sýrem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zapečené brambory se pečou v troubě, dokud nejsou zlatavé a křupavé. K zapečeným bramborám se může podávat salát nebo maso.
12. Rybí filé s citronovou omáčkou a rýží
Rybí filé je lehké a zdravé jídlo, které se hodí do teplých dnů. Rybí filé se osolí, opepří a obalí v mouce, pak se osmaží na másle. K rybě se připraví omáčka z citronové šťávy, másla, soli, pepře a petrželky. Omáčka se podává s rybou a vařenou rýží. K rybě se může podávat i zeleninový salát nebo citronové plátky.
13. Pita chléb s falafelem a zeleninou
Pita chléb je plochý chléb, který se dá naplnit různými náplněmi. Falafel je smažená kulička z cizrny, cibule, česneku, bylinek a koření. Zelenina se může skládat z libovolné kombinace salátu, rajčat, okurek, cibule, papriky, mrkve nebo zelí. Pita chléb se rozřízne a naplní se falafelem, zeleninou a omáčkou, jako je tahini, jogurt nebo hummus. Pita chléb se podává teplý nebo studený, podle chuti.
14. Ovocný salát s jogurtem a medem
Ovocný salát je osvěžující a zdravý dezert nebo sladký oběd, který si můžeš připravit podle své chuti. Ovoce se nakrájí na kousky a smíchá se v míse. Můžeš použít jakékoliv ovoce, které máš rád, například jablko, hrušku, banán, pomeranč, kiwi, ananas, meloun, jahodu nebo borůvku. Ovocný salát se zalije jogurtem a pokape medem. Ovocný salát se podává chladný, s ořechy nebo granolou.
15. Tortilla s kuřecím masem a zeleninou
Tortilla je plochá placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, která se dá naplnit různými náplněmi. Kuřecí maso se nakrájí na kousky a marinuje se v oleji, citronové šťávě, soli, pepři, česneku a koriandru. Poté se osmaží na pánvi. Zelenina se může skládat z libovolné kombinace salátu, rajčat, okurek, cibule, papriky, kukuřice nebo fazole. Tortilla se zahřeje na pánvi nebo v mikrovlnce. Tortilla se naplní kuřecím masem, zeleninou a omáčkou, jako je salsa, guacamole, jogurt nebo sýr. Tortilla se podává teplá nebo studená, podle chuti.
16. Zeleninová polévka s fazolemi a těstovinami
Zeleninová polévka je výživné a zdravé jídlo, které se dá připravit z různých druhů zeleniny. Zelenina se nakrájí na kousky a vaří se v hrnci s vodou, zeleninovým vývarem, solí, pepřem, bobkovým listem a tymiánem. Můžeš použít jakoukoli zeleninu, kterou máš rád, například mrkev, celer, petržel, cibule, brambory, brokolice nebo květák. Do polévky se přidají vařené fazole a těstoviny, jako je nudle, špagety, makaróny nebo perličky. Polévka se podává horká, s pečivem nebo rohlíky.
17. Omleta se sýrem a šunkou
Omleta je rychlé a jednoduché jídlo, které se dá připravit z vajec a různých přísad. Vajíčka se rozšlehají v míse s mlékem, solí, pepřem a bylinkami, jako je petrželka, pažitka nebo bazalka. Sýr se nastrouhá a šunka se nakrájí na kostičky. Na pánvi se rozpustí máslo a nalije se vaječná směs. Omleta se peče na mírném ohni, dokud není zespodu zpevněná. Poté se posype sýrem a šunkou a složí se na polovinu. Omleta se podává teplá, s chlebem nebo toastem.
18. Kuřecí řízek s bramborovým salátem
Kuřecí řízek je oblíbené jídlo, které se dá připravit z kuřecích prsou. Kuřecí prsa se naklepou, osolí, opepří a obalí v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Poté se osmaží na oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Bramborový salát se připraví z vařených brambor, cibule, okurek, majonézy, soli, pepře a octa. Bramborový salát se nechá vychladnout a promíchá se. Kuřecí řízek se podává s bramborovým salátem a citronovým plátkem. Kuřecí řízek je nejoblíbenější odpovědí co k obědu v Česku!
19. Palačinky s nutellou a ořechy
Palačinky jsou oblíbeným dezertem nebo sladkým obědem, který si můžeš připravit podle své chuti. Palačinky se smaží z těsta z mouky, mléka, vajec, cukru a soli. Palačinky se plní nutellou, která je čokoládová pomazánka s lískovými oříšky. Palačinky se posypou nasekanými ořechy, jako je vlašský, lískový, mandlový nebo pistáciový. Palačinky se podávají s šlehačkou nebo zmrzlinou.
20. Pizza s různými ingrediencemi
Pizza je populární italské jídlo, které se dá připravit z těsta, rajčatové omáčky, sýra a různých ingrediencí. Pizza se peče v troubě, dokud není zlatavá a bublající. Můžeš si vybrat jakékoliv ingredience, které máš rád, například salám, šunku, kuřecí maso, ananas, olivy, houby, papriku, cibuli, česnek, oregano, bazalku nebo chilli. Pizza se podává teplá, s ketchupem nebo omáčkou.
21. Hovězí guláš s knedlíkem
Hovězí guláš je tradiční a syté jídlo, které se dá připravit z hovězího masa, cibule, papriky, rajčat, soli, pepře, majoránky, kmínu a papriky. Hovězí guláš se dusí v hrnci, dokud není maso měkké a omáčka hustá. Knedlík se připraví z mouky, droždí, mléka, vajec, soli a cukru. Knedlík se vaří ve vroucí vodě, dokud nevyplave na povrch. Hovězí guláš se podává s knedlíkem a posype se petrželkou.
22. Řízek s bramborovou kaší a zelím
Řízek je oblíbené jídlo, které se dá připravit z vepřového, hovězího nebo kuřecího masa. Tradiční vídeňský řízek se dokonce připravuje z jemného telecího. Maso se naklepou, osolí, opepří a obalí v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Poté se osmaží na oleji, dokud není zlatavé a křupavé. Bramborová kaše se připraví z vařených brambor, másla, mléka, soli a muškátového oříšku. Bramborová kaše se rozmixuje dohladka. Zelí se připraví z kysaného zelí, cibule, octa, cukru, soli, pepře a kmínu. Zelí se vaří v hrnci, dokud není měkké. Řízek se podává s bramborovou kaší a zelím a pokape se citronovou šťávou.
23. Salát Caesar s kuřecím masem a krutony
Salát Caesar je klasický salát, který se dá připravit z listového salátu, kuřecího masa, krutonů, sýra a dresinku. Kuřecí maso se nakrájí na kousky a osmaží na pánvi. Krutony se připraví z chleba, který se nakrájí na kostičky a opečou v troubě. Sýr se nastrouhá nebo nakrájí na plátky. Dresink se připraví z majonézy, česneku, citronové šťávy, worcesterské omáčky, soli, pepře a ančoviček. Salát se smíchá s dresinkem a posype sýrem, kuřecím masem a krutony.
24. Kuřecí salát s jogurtem a ořechy
Kuřecí salát je lehké a zdravé jídlo, které se dá připravit z kuřecího masa, jogurtu, ořechů a zeleniny. Kuřecí maso se uvaří ve vodě s solí, pepřem a bobkovým listem. Poté se nakrájí na kousky a nechá se vychladnout. Jogurt se smíchá s citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami, jako je petrželka, pažitka nebo máta. Ořechy se nasekají na drobné kousky. Zelenina se nakrájí na kostičky a smíchá se s jogurtem a ořechy. Kuřecí salát se podává studený, s chlebem nebo pečivem.
25. Špagety s pestem a cherry rajčaty
Špagety s pestem jsou jednoduché a chutné jídlo, které se dá připravit z těstovin, pesto omáčky a cherry rajčat. Špagety se vaří v osolené vodě, dokud nejsou al dente. Pesto omáčka se připraví z bazalky, piniových oříšků, česneku, olivového oleje, soli, pepře a parmezánu. Pesto omáčka se rozmixuje dohladka. Cherry rajčata se umyjí a přepůlí. Špagety se smíchají s pesto omáčkou a cherry rajčaty. Špagety s pestem se podávají teplé, s nastrouhaným sýrem.
26. Zapečené kuřecí prsa se sýrem a špenátem
Zapečené kuřecí prsa se sýrem a špenátem jsou syté a výživné jídlo, které se dá připravit z kuřecích prsou, sýra, špenátu a smetany. Kuřecí prsa se naklepou, osolí, opepří a obalí v mouce. Poté se osmaží na oleji, dokud nejsou zlatavé. Sýr se nastrouhá nebo nakrájí na plátky. Špenát se umyje a spaří ve vroucí vodě. Poté se vymačká a dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem. Smetana se smíchá s vejcem, solí, pepřem a bylinkami, jako je petrželka, pažitka nebo oregano. Kuřecí prsa se vrství do pekáčku se sýrem, špenátem a smetanou. Zapečené kuřecí prsa se pečou v troubě, dokud není sýr roztavený a omáčka zhoustlá. Zapečené kuřecí prsa se podávají s vařenou rýží nebo bramborami.
27. Zeleninové risotto s houbami a parmazánem
Zeleninové risotto je italské jídlo, které se dá připravit z rýže, zeleniny, houb, vývaru a sýra. Rýže se opraží na másle s cibulí, česnekem, solí, pepřem a šafránem. Poté se postupně zalévá horkým zeleninovým vývarem, dokud není rýže měkká a omáčka krémová. Zelenina se nakrájí na kousky a uvaří v osolené vodě. Houby se umyjí a nakrájí na plátky. Poté se osmaží na másle s solí, pepřem a tymiánem. Parmazán se nastrouhá. Risotto se smíchá se zeleninou, houbami a parmazánem. Zeleninové risotto se podává teplé, s bylinkami nebo citronovým plátkem.
28. Smažený kapr s bramborovým salátem
Smažený kapr je tradiční české jídlo, které se podává hlavně na Štědrý den, ale může se jíst i kdykoliv během roku. Kapr se očistí, nakrájí na porce, osolí, opepří a obalí v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Poté se smaží na oleji, dokud není zlatavý a křupavý. Bramborový salát se připraví z vařených brambor, cibule, okurek, majonézy, soli, pepře a octa. Bramborový salát se nechá vychladnout a promíchá se. Smažený kapr se podává s bramborovým salátem a citronovým plátkem12.
29. Sekaná pečeně
Sekaná pečeně je výživné a syté jídlo, které se dá připravit z mletého masa, cibule, česneku, vajec, strouhanky, soli, pepře a majoránky. Mleté maso se smíchá s ostatními ingrediencemi a vytvaruje se do bochníku. Poté se peče v troubě, dokud není maso upečené a šťavnaté. Houskový knedlík se připraví z housky, mléka, vajec, soli a petrželky. Houska se nakrájí na kostky a namočí se v mléce. Poté se smíchá s vejci, solí a petrželkou. Těsto se uvaří ve vroucí vodě, dokud nevyplave na povrch. Zelí se připraví z kysaného zelí, cibule, octa, cukru, soli, pepře a kmínu. Zelí se vaří v hrnci, dokud není měkké. Sekaná pečeně se podává s houskovým knedlíkem a zelím3 .
30. Buchtičky se šodó
Buchtičky se šodó jsou sladké jídlo, které se dá připravit z těsta, tvarohu, cukru, vanilky a pudinku. Těsto se připraví z mouky, droždí, mléka, cukru, másla, vajec a soli. Těsto se vykynutí a rozdělí se na malé kousky. Tvaroh se smíchá s cukrem a vanilkou. Těsto se naplní tvarohem a vytvaruje se do kuliček. Kuličky se ukládají do pekáčku a pečou se v troubě, dokud není těsto zlatavé. Pudink se připraví z mléka, cukru, pudinkového prášku a vanilky. Pudink se uvaří v hrnci, dokud není hustý. Buchtičky se podávají s pudinkem a posypou se moučkovým cukrem .
Co k obědu – Italská jídla
Cannelloni se špenátem a ricottou
Cannelloni jsou trubice z těstovin, které se naplní různými náplněmi a pečou se v troubě. V tomto receptu se používá náplň ze špenátu, ricotty, parmezánu, soli, pepře a muškátového oříšku. Cannelloni se naplní náplní a pokladou do pekáčku. Poté se zalijí bešamelovou omáčkou a posypou strouhaným sýrem. Cannelloni se pečou v troubě, dokud není sýr roztavený a omáčka zhoustlá. Cannelloni se podávají teplé, s bylinkami nebo citronovým plátkem.
Minestrone s fazolemi a zeleninou
Minestrone je hustá a výživná polévka, která se dá připravit z různých druhů zeleniny, fazolí, těstovin a bylinek. Zelenina se nakrájí na kousky a vaří se v hrnci s vodou, zeleninovým vývarem, solí, pepřem, bobkovým listem a rozmarýnem. Můžeš použít jakoukoli zeleninu, kterou máš rád, například mrkev, celer, petržel, cibule, brambory, brokolice, květák nebo cuketu. Do polévky se přidají vařené fazole a těstoviny, jako je nudle, špagety, makaróny nebo perličky. Polévka se podává horká, s nastrouhaným sýrem nebo pečivem.
Saltimbocca s prosciuttem a šalvějí
Saltimbocca je jemné a aromatické jídlo, které se dá připravit z telecího, vepřového nebo kuřecího masa. Maso se naklepou, osolí, opepří a obalí v mouce. Poté se položí na plátek prosciutta (italské sušené šunky) a šalvěje. Maso se připevní párátkem a osmaží na másle. K masu se připraví omáčka z bílého vína, vývaru, soli, pepře a másla. Omáčka se podává s masem a vařenou rýží nebo bramborami.
Caprese salát s mozzarellou a rajčaty
Caprese salát je lehký a osvěžující salát, který se dá připravit z mozzarelly, rajčat, bazalky a olivového oleje. Mozzarella se nakrájí na plátky nebo kuličky. Rajčata se umyjí a nakrájí na plátky nebo kostičky. Bazalka se umyje a natrhá na menší kousky. Salát se smíchá a zalije olivovým olejem. Salát se dochutí solí, pepřem a octem. Salát se podává studený, s chlebem nebo pečivem.
Carbonara s špagetami a slaninou
Carbonara je krémová a bohatá omáčka, která se dá připravit z slaniny, vajec, sýra a pepře. Slanina se nakrájí na kostičky a osmaží na pánvi. Vajíčka se rozšlehají v míse s parmezánem, solí a pepřem. Špagety se vaří v osolené vodě, dokud nejsou al dente. Špagety se smíchají se slaninou a vaječnou směsí. Carbonara se podává teplá, s nastrouhaným sýrem nebo bylinkami.
Caponata s chlebem a sýrem
Caponata je sladkokyselá a pikantní zeleninová směs, která se dá připravit z baklažánu, cibule, papriky, rajčat, oliv, octa, cukru, soli, pepře a piniových oříšků. Zelenina se nakrájí na kousky a dusí se v hrnci s olejem, octem, cukrem, solí, pepřem a bylinkami, jako je bazalka, oregano nebo petrželka. Caponata se podává studená nebo teplá, s chlebem nebo sýrem, jako je ricotta, mozzarella nebo feta.
Parmezána s kuřecím masem a rajčaty
Parmezána je zapečené jídlo, které se dá připravit z kuřecího masa, rajčat, sýra a bylinek. Kuřecí maso se naklepou, osolí, opepří a obalí v mouce. Poté se osmaží na oleji, dokud není zlatavé. Rajčata se umyjí a nakrájí na plátky. Sýr se nastrouhá nebo nakrájí na plátky. Kuřecí maso se vrství do pekáčku s rajčaty, sýrem a bylinkami, jako je bazalka, oregano nebo tymián. Parmezána se peče v troubě, dokud není sýr roztavený a omáčka zhoustlá. Parmezána se podává teplá, s vařenou rýží nebo bramborami. Todle jídlo u mě velmi boduje na otázku co k obědu.
Panzanella s chlebem a zeleninou
Panzanella je chutný a osvěžující salát, který se dá připravit z chleba, zeleniny, olivového oleje a octa. Chléb se nakrájí na kostky a opečou v troubě nebo na pánvi, dokud není křupavý. Zelenina se nakrájí na kostičky a smíchá se v míse. Můžeš použít jakoukoli zeleninu, kterou máš rád, například salát, rajčata, okurky, cibuli, papriku, mrkev nebo zelí. Salát se zalije olivovým olejem a octem. Salát se dochutí solí, pepřem a bylinkami, jako je bazalka, pažitka nebo máta. Salát se podává studený, s chlebem nebo pečivem.
Panna cotta s ovocem a medem
Panna cotta je krémový a jemný dezert, který se dá připravit z smetany, cukru, želatiny a vanilky. Smetana se smíchá s cukrem, vanilkou a želatinou. Poté se zahřeje v hrnci, dokud se cukr a želatina nerozpustí. Směs se nalije do formiček a nechá se ztuhnout v lednici. Ovoce se nakrájí na kousky a smíchá se s medem. Panna cotta se vyklopí z formiček a podává se s ovocem a medem. Panna cotta se podává studená, s čokoládou nebo ořechy.
Bruschetta s rajčaty a bazalkou
Bruschetta je chutná a jednoduchá předkrm, který se dá připravit z chleba, rajčat, bazalky a olivového oleje. Chléb se nakrájí na plátky a opečou v troubě nebo na grilu, dokud není křupavý. Rajčata se umyjí a nakrájí na kostičky. Bazalka se umyje a natrhá na menší kousky. Rajčata se smíchají s bazalkou, solí, pepřem a olivovým olejem. Chléb se potře česnekem a poklade se rajčaty. Bruschetta se podává teplá nebo studená, s bylinkami nebo sýrem.
Cannoli s ricottou a čokoládou
Cannoli jsou sladké a křupavé trubičky z těsta, které se naplní krémovou náplní a ozdobí různými ingrediencemi. Těsto se připraví z mouky, cukru, másla, vajec, soli, octa a bílého vína. Těsto se vyválí a vykrojí se kruhy. Kruhy se zavinou kolem kovových forem a smaží se v oleji, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Poté se těsto sundá z forem a nechá se vychladnout. Ricotta se smíchá s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Ricotta se nalije do sáčku s hrotem a naplní se těsto. Cannoli se ozdobí čokoládou, pistáciemi, kandovaným ovocem nebo moučkovým cukrem.
Tiramisu s piškoty a kávou
Tiramisu je slavný italský dezert, který se dá připravit z piškotů, kávy, mascarpone, vajec, cukru a kakaa. Piškoty se namočí v silné kávě a vrství se do mísy. Mascarpone se smíchá s žloutky, cukrem a rumem. Bílky se ušlehají do sněhu a přidají se k mascarpone. Krém se rozetře na piškoty. Tiramisu se posype kakaem a nechá se ztuhnout v lednici. Tiramisu se podává studený, s čokoládou nebo ořechy.
Co k obědu – Španělská jídla
- Paella: Rýžový pokrm s příchutí šafránu, který se dá připravit s různými druhy masa, ryb, mořských plodů nebo zeleniny. Je považován za národní jídlo Španělska a pochází z Valencie.
- Tortilla española: Španělská omeleta z brambor, cibule, vajec, soli a pepře. Je to jednoduché a výživné jídlo, které se dá jíst teplé nebo studené, jako předkrm, hlavní chod nebo svačina.
- Gazpacho: Studená polévka z rajčat, okurek, paprik, cibule, česneku, olivového oleje, octa a vody. Je to osvěžující a zdravé jídlo, které se hodí do horkých letních dnů. Pochází z Andalusie.
- Croquetas: Smažené kuličky z bešamelové omáčky s různými náplněmi, jako je šunka, sýr, houby nebo ryby. Jsou to oblíbené tapas, které se podávají jako předkrm nebo svačina.
- Jamón ibérico: Sušená šunka z černých prasat, která se živí žaludy. Je to delikatesa, která se řezá na tenké plátky a jí se samotná nebo s chlebem, sýrem nebo vínem .
- Pulpo a la gallega: Pokrm z vařené chobotnice, která se nakrájí na plátky a posype solí, paprikou a olivovým olejem. Je to typické jídlo z Galicie, kde se podává na dřevěných talířích s bramborami.
- Patatas bravas: Smažené bramborové kostky, které se podávají s pikantní rajčatovou omáčkou nebo aioli (česnekovou majonézou). Jsou to další populární tapas, které se dají najít v každém baru nebo restauraci .
- Fabada asturiana: Výživná dušená fazolová polévka s klobásou, slaninou, šunkou a paprikou. Je to tradiční jídlo z Asturie, kde se podává jako hlavní chod v zimních měsících .
- Tortilla de bacalao: Omeleta z tresky, cibule, petrželky a vajec. Je to typické jídlo z Baskicka, kde se podává jako předkrm nebo hlavní chod s chlebem nebo salátem .
- Turrón: Sladkost z nugátu z medu, cukru, bílků a ořechů, jako jsou mandle, lískové oříšky nebo pistácie. Je to tradiční vánoční pochoutka, která se dá najít v různých variantách, jako je tvrdá, měkká nebo krémová .
Co k obědu závěrečné shrnutí
Dali jsme vám velmi obsáhlý a zajímavý seznam plný inspirace. Věříme, že jste si tyto jídla s radostí prolétli a teď už máte mnohem jasněji co k obědu. A je přitom úplně jedno, jestli se pustíte do vaření, zajdete si koupit hotovku do nejbližšího supermarketu, či si tato jídla objednáte v restauraci.